top of page
Writer's pictureCasa di Melone

Észak-Olaszország, Caorle, Lido Altanea

Updated: Feb 12

Caorle 15 km hosszan terül el az Észak-Olaszország adriai partján. Lido Altanea egy újabb városrész, Porto Santa Margherita és Duna Verde között, mely 6-7 km-re fekszik az Caorle óvárosának szívétől.


Észak-Olaszország
Lido Altanea

Bár lényegesen kevesebb izgalmas adalékot lehet találni ennek a területnek a történetéről, az óvároshoz képest, de azért a fejlődés háttere tanulságos, és jól tükrözi, hogyan alakult át egy mocsaras vidék modern üdülőközponttá.

 

Észak-Olaszország
homokdűnék

Livenza ölelésében


Caorle ezen partszakasza a múltban egy kissé megemelkedett, dűnékkel telt terület volt mely mögött egykor a Livenza folyó medre futott és ide torkolt a délnyugati részén. A folyó jelenleg a közeli Porto Santa Margherita városrészbe torkol.


Észak-Olaszország
Livenza torkolata Caorléban

Észak-Olaszország lagúnavidéke


A Piave és a Livenza folyó közti terület az Adriai-tenger felett egy szerteágazó lagúnaendszer, melyből mára csak a töredéke maradt meg. Soha nem volt nagyon benépesülve, mivel az egész terület, a part mögötti lagúna egy része, a századok során, a folyók hordaléka által, mocsárvidékké alakult át. Voltak azért az idők folyamán benépesülések, leginkább a XV. század végén. Itt volt a "Vescovi di Cenea" püspökök kikötője (Cenea Vittorio Veneto egykori neve) ahol a XVI. században egy templomot is emeltek Lido Altanea területén (Girolamo Righetto püspök megbízásából). A kikötő és az egyéb emberi létesítmények a XVIII. századra szinte teljesen a föld alá süllyedtek.


Észak-Olaszország
Lagúnák szerteágazó vízrendszere

Földművelők Lido Altane térségében


A mocsarak lecsapolási munkálatai nem sokkal az első világháború előtt kezdődtek meg Észak-Olaszország ezen területén, majd folytatódtak a két világháború között és végül 1950 és 1965 között fejeződtek be.

Kb. 500 hektárnyi területen elkezdődtek a földművelés első munkái és megérett az első termés. A feltöltött földeket Padova és Treviso környékéről érkezett földművelők népesítették be, ebből kifolyólag Caorlében (a Szentfölddel összekötött útvonalon feküdt a Velencei Köztársaság ideje alatt) a mai napig is kellemes velencei nyelvjárásban beszélnek.


Észak-Olaszország
Művelés alá vett területek

A modern Lido Altanea


Észak-Olaszország egyik kedvelt üdülőhelye Caorle, az óvároson kívül igen népszerűek az újabb városrészek partszakaszai is. Az egykori gazdaságok helyén mára több modern üdülőközpont emelkedett melyek úszómedencékkel és tágas zöld területekkel körbeölelt szálláshelyeket kínálnak.


Észak-Olaszország
Casa di Melone, kilátás az erkélyről

Lido Altanea városrész ad otthont a „Casa di Melone”-nak is. Kiváló elhelyezkedése lehetőséget biztosít, hogy a nyaralás alatt ne csak a tengerparton pihenjünk, hanem felfedezzük a Veneto régió történelmi helyeit, megismerjük a környék természeti szépségeit, és részt vegyünk érdekes étel- és borútvonalakon.


Észak-Olaszország
Cantine Scala, pincészet Caorle közelében

A tömegközlekedési módok széles skálája (busz, vonat, hajó), pedig megkönnyíti az utazást a venetoi területek felfedezéséhez. A közelebbi látványosságokat pedig akár kerékpárral is felfedezhetjük, gazdag bicikliúthálózat segíti a közlekedést.




Ha már kifutott a  fürdőzés szezonja, és nincs kedvünk messzebbre elindulni, akkor is kellemes elvonulós nyugodt napokat lehet eltölteni Lido Altanea területén. A tengerparti  séta alap, de felkereshetjük a közeli parkot, ahol sétálhatunk a népes madársereggel lakott tó körül. Megtekinthetjük a szabadtéri szoborkiállítást. Vagy kipróbálhatjuk magunkat a tengerparton elhelyezkedő,   Észak-Olaszország egyik legnépszerűbb golfpályáján is, mely egész évben üzemel, és a tengeri szél miatt igen technikás.



Lido Altanea Caorle egy üde foltja, mely gazdag fejlődést mutatott az évtizedek soán, úgy alakították a mocsaras területet modern nyaralóparadicsommá, hogy igyekeztek a zöld környezetnek, a növény- és állatvilágnak is teret hagyni.

 



40 views0 comments

Comments


bottom of page