top of page
Writer's pictureCasa di Melone

Caorle se mentes tőle: Festa delle Marie

Updated: Feb 13


Velencében az talán kevésbé ismert, de annál ősibb tradicionális fesztivál a Festa delle Marie, amely a fiatal velencei lányok szépségét emeli fel a történelem és a legenda varázslatos keverékében.


Festa delle Marie


Ez a velencei karnevál egyik leghagyományosabb eseménye, amely eredetileg tizenkét leendő menyasszony elrablását és szabadon bocsátását eleveníti fel számunkra.

A 9. század elejétől február 2-án, Mária megtisztulásának napján (ezért nevezték Festa delle Marie-nak) a San Pietro di Castello templomban összeházasodó fiatal párok mindegyike megkapta az áldás a püspöktől.


Festa delle Marie

Ebből az alkalomból a város legszegényebb és legszebbjei közül kiválasztott tizenkét fiatal lány arany ékszereket kapott kölcsön a város kincseiből, a patrícius velencei családok pedig gazdag hozományt adtak nekik, amelyet gyönyörűen díszített „arcelle” fadobozokban őriztek.  A szertartást azért hozták létre, hogy növeljék a házasságok számát a még mindig ritkán lakott városban, és hogy segítséget nyújtsanak a nehéz gazdasági körülmények között élőknek. A dózse a kormány és a nemesség teljes kíséretével részt vett az esküvőn a teljesen feldíszített és több száz gyertyával megvilágított templomban.


Festa delle Marie
San Pietro di Castello

946-ban, amikor ez a szertartás San Pietroban zajlott éppen, egy csapat dalmát kalóz betört a templomba, és elrabolta a lányokat, birtokba véve értékes arcellájukat. A dózse azonnal hajtóvadászatot szervezett a kalózok üldözésére. Sikerült elérniük a kalózokat Caorle partjainál. A caorlottiak a velenceiek segítségére siettek, és csatlakoztak hozzájuk a harcban. A csata csaknem egy napig tartott, és végül legyőzték és megölték a kalózokat. A velenceiek visszakapták mennyasszonyaikat minden ékszerükkel együtt, és visszatértek Velence városába. Caorle Porto Santa Margherita kikötőjét pedig sokáig Porto delle Donzelle, avagy a lányok kikötője néven ismerték.


Festa delle Marie
Caorle: Porto Santa Margherita kikötő

A lagúnába való visszatérésükkor a Dózsát és a felszabadítókat nagy lelkesedéssel fogadták a polgárok, és úgy döntöttek, hogy az eseményről a Festa delle Marie megalapításával emlékeznek meg. Az ünnepség során tizenkét lányt választottak ki, elegáns ruhákba öltöztették őket, és felvonultak velük a város csatornái mentén.


Festa delle Marie
Lodovico Raymond

Az évszázadok során ez az ünnepség lassan kezdte elveszíteni vonzerejét, és végül eltűnt, de 1999-ben az olasz újságíró, Bruno Tosi úgy döntött, hogy újjáéleszti ezt az ünnepet. A Festa delle Marie az első karneváli hét rendezvénye, és különleges alkalom a hagyományos velencei viseletek megcsodálására.

Festa delle Marie


Február 3-án (2024) tizenkét 18 és 28 év közötti lány felvonul a San Pietro di Castellotól a Piazza San Marcoig, több mint 300 fős körmenet kíséretében, hogy megemlékezzenek  Velence dicső múltjáról a Festa delle Marie során.


Néhányan az idei 12 közül:




12 views0 comments

コメント


bottom of page